Digitaal jubileum in Augmented Reality – Sint-Romboutstoren


Stad Mechelen

Digitaal jubileum in Augmented Reality – Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is een icoon in Mechelen en ver daarbuiten. Een herkenningspunt in het midden van de historische binnenstad, van waaruit je op een heldere dag zelfs de bollen van het Atomium kunt ontwaren, twintig kilometer verderop. Als onderdeel van de Sint-Romboutskathedraal kent de toren een roemrijke geschiedenis. Toch blijven grote delen van het verhaal vaak onverteld. Tijd voor eerherstel – en een virtuele reconstructie van de nooit afgewerkte torenspits!

Rijke geschiedenis

Om de vijfhonderdste verjaardag van de toren te vieren, vroeg de stad aan ons Poppr-team om een concept uit te werken voor een boeiende website die de toren niet alleen visueel zou doen schitteren, maar die ook de geschiedenis erachter helder kon uitleggen. Zo waren er heel wat onderbelichte anekdotes om in de schijnwerpers te zetten. Een voorbeeld? De toren zou met z’n geplande 167 meter eigenlijk het hoogste gebouw van het land worden. Vijf eeuwen later staat de toren er nog steeds, maar is hij spitsloos blijven steken op een (nog steeds erg respectabele) 97 meter.

Spitstechnologie

De stad vond het hoog tijd om de vaak vergeten torenspits samen met de rest van het gebouw virtueel tot leven te wekken. Of we met een bescheiden budget aan de slag konden om een creatief concept uit te werken dat jong en oud zou aanspreken?

Onze creatives gingen te rade bij de bevriende dronespecialisten van Haviq. Zij brachten de volledige kathedraal, inclusief de onafgewerkte toren, in beeld vanuit alle mogelijke hoeken. Dat leverde meer dan 3900 foto’s in hoge resolutie op. Daarmee gingen onze experts aan de slag om op basis van fotogrammetrie een uiterst gedetailleerd en nooit eerder gezien 3D-model uit te werken.

romboutstoren augmented reality photogrammetry

Daarnaast gebruikten onze designers een zeventiende-eeuwse technische tekening om de nooit afgewerkte torenspits in een 3D-model te gieten. Die virtuele toren voegden we toe aan het ontwerp van de bestaande kathedraal. Vervolgens goten we het gecombineerde design in een augmented reality-omgeving, dankzij Model Viewer. Iedereen kan de toren met z’n eigen smartphone bekijken alsof er een maquette voor z’n neus stond. Daarnaast zorgden we ook voor een verhalende website waar je als surfer aan je eigen tempo doorheen kunt scrollen. Meer dan 1000 afbeeldingen in een eenvoudig afspeelbare video van 40 seconden, met ijzersterke storytelling.

In een notendop

  • Scrollable website op basis van 1000 afbeeldingen uit een video van 40 seconden, aan 25 FPS.
  • Gedetailleerd 3D-model van de kathedraal dankzij dronefotografie en fotogrammetrie, op basis van 3900 beelden.
  • Website in vier talen.
  • 3D-modellering van de nooit gebouwde torenspits op basis van één technische tekening uit 1649.

Verleden tot leven gewekt

Met een bescheiden budget een volwaardige beleving aanbieden die geschiedenis en spitstechnologie (letterlijk) combineert? Een kolfje naar de hand van ons team.

Het resultaat? Een scrollbare video in HD, met ijzersterke storytelling en laagdrempelige vertelling van de geschiedenis van de toren. En een virtuele torenspits die voor het eerst in eeuwen volledig tot z’n recht komt, natuurlijk.

 

Klant
Stad Mechelen
Technologie
Check it out  

Elevate your business

Get in touch and tell us about your challenges. Together we'll make your organization thrive through premium, personalized immersive experiences.

Nieuws en inspiratie over Virtual Tours, Virtual Reality, Augmented Reality en meer, recht in je inbox!