-

arrow left
arrow left

Optische Revolutie van Van Eyck als immersive experience

Optische Revolutie van Van Eyck als immersive experience

Van Eyck in de schijnwerpers

In 2020 liep in het MSK in Gent de grootste Jan Van Eyck-tentoonstelling in de geschiedenis. Dit eerbetoon was oorspronkelijk gepland om na de opening in januari enkele maanden door te lopen, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Omdat veel mensen deze eenmalige tentoonstelling dreigden te mislopen, kwamen het MSK en Visit Flanders bij ons aankloppen voor een oplossing.

Museumzalen in 360°

We staken de koppen bij elkaar en ontwikkelden een online virtuele tour in 360 graden voor de Van Eyck-museumzalen. Daarmee kan iedereen door de galerijen scrollen en genieten van meer dan 120 meesterwerken van de 15e-eeuwse Van Eyck en andere Vlaamse Primitieven. Het enige wat je als bezoeker nodig hebt, is een internetverbinding en een webbrowser. De bijkomende voice-over voor zowel volwassenen als voor kinderen zorgt voor een heldere persoonlijke gids die je doorheen de tentoonstelling leidt.

Optische Revolutie van Van Eyck als immersive experience

Complexe fotografie

De museumzalen waar de topwerken waren uitgestald, waren erg donker, terwijl de kunstwerken zelf verlicht werden door spots die reflecties veroorzaakten op de beschermende laag glas. Die omstandigheden zouden een hele uitdaging betekenen voor onze fotografie-opdracht. We stuurden dan ook onze meest ervaren mensen eropuit met onze allerbeste apparatuur. Ze kwamen terug met fantastisch materiaal in hoge resolutie. In post-productie besteedden we bijzondere aandacht aan het verkrijgen van een perfecte virtuele één-op-éénkopie van de fysieke tentoonstelling. Om de beleving compleet te maken, verpakten we de virtuele tour in de stijl van de fysieke Van Eyck-tentoonstelling om een mooie, overkoepelende ervaring te bieden.

Optische Revolutie van Van Eyck als immersive experience

Bezoek Van Eyck virtueel

Ook nu kun je nog steeds de virtuele tentoonstelling bezoeken in de vorm van een immersive webervaring. Elk schilderij uit de oorspronkelijke tentoonstelling is te bekijken als een high-res foto en is voorzien van bijkomende info en achtergrondinformatie, zowel in tekst als met een voice-over in acht talen. Ook als je niet de tijd hebt om de volledige tentoonstelling online te bezichtigen, is het beroemde paneel van het Lam Gods de moeite waard om even te bekijken. Na een vijf jaar durende restauratie ziet het veelluik er zowel online als in de Sint-Baafskathedraal net zo goed uit als zeshonderd jaar geleden. Een ware streling voor het oog!

Optische Revolutie van Van Eyck als immersive experience

let's make great work together

Neem contact op Neem contact op