-

arrow left
arrow left

Racedrones en helikopters in de Gentse haven

water-link
Racedrones en helikopters in de Gentse haven

Racedrones en helikopters in de Gentse haven

De Gentse haven is bijzonder uitgestrekt en blijft voor buitenstaanders vaak onbekend terrein. Nochtans zijn heel wat bedrijven er elke dag opnieuw in de weer met industriële spitstechnologie. Zo ook water-link. Dat staat bij het bredere publiek vooral bekend als waterleidingbedrijf in de regio Antwerpen. Daarnaast doet de organisatie ook aan grootschalige waterbehandeling voor de industrie in de Gentse haven. Om een gloednieuw project in de verf te zetten, had water-link onze hulp nodig. Een verhaal met racedrones en winderige opnames vanuit een helikopter.

Nieuwe infrastructuur

In 2018 startte water-link in de Gentse haven met de bouw van z’n tweede industriële waterbehandelingsinstallatie. Die gebruikt brak dokwater om gefilterd water van verschillende kwaliteitsniveaus te leveren aan grote bedrijven in de buurt. Een nauwkeurige en betrouwbare waterproductie is namelijk cruciaal voor heel wat industriële processen.

Het project was helemaal afgewerkt in 2020. Reden genoeg voor een plechtige opening, na twee jaar bouwen. Al snel bleek een fysiek evenement niet haalbaar, vanwege steeds veranderende coronamaatregelen. Dan maar een digitaal alternatief voor een opening ter plaatse. Of dat ook groots kon om de schaal en het belang van de productiesite in de verf te zetten? Reken maar!

Racedrones en helikopters in de Gentse haven

Panoramische 360-gradenvideo en indoor virtuele tour

Tijdens een eerste brainstorm met het team van water-link werd al snel duidelijk dat een eenvoudige, kleinschalige tour de complexe installatie onrecht zou aandoen. Daarom wilden we groter gaan. Toch wilden we ook de technische kant van het waterzuiveringsproces behapbaar maken voor een breder publiek, met behulp van onze gekende tekst- en uitlegoverlays bij indoortours. Uiteindelijk beslisten we samen dat we zouden gaan voor een virtuele tour en een bijhorende teaservideo. Daarnaast wilden we een 360°-video voorzien die in vogelvlucht over de hele Gentse haven kon vliegen.

Kunst- en vliegwerk

De Gentse haven beslaat een groot gebied en is meer dan 32 kilometer lang. Dat is te uitgestrekt voor zelfs de meest geavanceerde cameradrones waar we zo graag mee werken. Drones zijn namelijk beperkt in hun maximale vlieghoogte. Een uitgelezen kans om de cavalerie nog eens op te trommelen – in de vorm van een helikopter.

Onze videospecialisten gingen tot het uiterste. Eerst kozen we voor een geavanceerde 360°-camera. (Voor de liefhebbers: de Insta 360 Titan.) Die camera lieten we vanuit de open helikopterdeur aan een statief hangen. Zo kregen we een nooit eerder gezien panoramisch beeld van de haven, in maximale resolutie.

In detail

  • 360°-video, met een voice-over en tekst in twee talen die de situatie en de installatie schetst.
  • Virtuele tour op basis van 360°-foto’s van de binnenkant van de installatie.
  • Een teaservideo voor publicatie op sociale media. De opnames maakten we met een racedrone, die in en rond het gebouw vloog.
  • Strak interfacedesign op basis van de interne brand guidelines van water-link.

Racedrones en helikopters in de Gentse haven

Resultaat: Mission possible

Na enkele weken hard werk in postproductie gingen de gecombineerde 360-gradenvideo en virtuele tour live. Een nooit eerder vertoond perspectief op de Gentse haven zet de storytelling kracht bij en maakt de technische materie van de waterzuiveringsinstallatie in één klap een heel stuk toegankelijker. Een geslaagd alternatief voor een geannuleerd openingsevenement, dat de Gentse haven in één beweging van z’n beste kant laat zien.

Racedrones en helikopters in de Gentse haven

let's make great work together

Neem contact op Neem contact op