Online kijk op koloniaal verleden


Middelheimmuseum

Online kijk op koloniaal verleden

Cultuur met grote C, vanuit je luie zetel? In de praktijk vaak eerder Netflix met grote N. Niet in het geval van het Middelheimmuseum, dat met ons team in zee ging om z’n historisch razend belangrijke Congoville-expo te vereeuwigen. Strakke deadlines, prikkelbare weergoden en een geplande just-in-time oplevering van een virtuele tour: we haalden alles uit de kast.

VR-tour voor de eeuwigheid

Op de locatie van het huidige Middelheimmuseum bevond zich vroeger de Koloniale Hogeschool, die studenten opleidde voor een bestuurdersfunctie in Belgisch Congo. Die onderbelichte geschiedenis vormde de aanleiding voor het museumbestuur om de overblijvende sporen van die koloniale geschiedenis te duiden en met behulp van kunst weer zichtbaar te maken. Naast de fysieke expo wou het museum graag een online verlengstuk van de tentoonstelling creëren, dat ook na afloop toegankelijk zou blijven. Het idee was niet alleen om zo meer bezoekers aan te trekken, maar ook om over een blijvend historisch document te beschikken.

Een expo die een genuanceerd verhaal brengt, verdient een blijvende herinnering. Er was echter één probleem: de opzet van de expo was dynamisch en veel van de kunstinstallaties werden pas enkele dagen voor de officiële opening ter plekke opgezet. Toch wou het museumbestuur graag al op de openingsdag kunnen uitpakken met de virtuele tour. Dat vroeg om flexibiliteit en een inventieve aanpak.

Tegen de klok

Ons Poppr-team ging meteen aan het werk met het op touw zetten van het technische framework en het ontwerpen van de virtuele tour. Knopen over lay-out en teksten werden in samenspraak met het museumteam doorgehakt en we zetten een framework op voor een VR-rondleiding in drie talen. Op die manier stond de volledige omgeving helemaal klaar, nog voor ons fotografen aan de slag kon met de opnames van de panorama’s.

Luttele dagen voor de officiële opening kregen we groen licht om de afgewerkte expo te fotograferen met onze 360-gradencamera’s. Ons team zakte af naar het museumdomein om de zopas opgezette kunstwerken op beeld vast te leggen. Dat materiaal combineerden we met eerder gemaakte interieurshots. Omdat al het overige voorbereidende werk al achter de rug was, hoefden we enkel nog de panoramashots in te passen in de afgewerkte online-omgeving.

In een notendop

  • Razendsnelle oplevering dankzij voorbereidend werk.
  • VR-tour in drie talen (Nederlands, Engels en Frans).
  • 1400 online bezoekers in de eerste dagen na oplevering.
  • Gemiddeld 4’30” bezoekduur.
  • Technische touromgeving helemaal op maat.

Blijvende herinnering

Dankzij de slimme stapsgewijze opbouw zorgden we voor een oplevering van de virtuele tour die netjes samenviel met de opening van de fysieke expo. Een volledig uitgewerkte, klassieke tour die de aandacht volledig op de kunstwerken en de onderliggende verhalen legt. Zo kreeg het Middelheimmuseum de blijvende herinnering die de thema-expo verdient.

Klant
Middelheimmuseum
Technologie
Check it out  

Elevate your business

Get in touch and tell us about your challenges. Together we'll make your organization thrive through premium, personalized immersive experiences.

Nieuws en inspiratie over Virtual Tours, Virtual Reality, Augmented Reality en meer, recht in je inbox!