Nieuw visvriendelijk pompgemaal

Hier staat een visvriendelijk pompgemaal. De pompen zorgen er, samen met de grachten aan de voet van de dijk, voor dat zout water in het zwin blijft en niet naar de omliggende polder stroomt. De pompen zullen tegelijk ook helpen om - bij hevige regenval - de wateroverlast in de oostkustpolders te verminderen.

Nieuwe dijk

Op deze nieuwe dijk wandel of fiets je vlotjes de grens over. Intussen geniet je van een spectaculair zicht op het Zwin. Misschien loop je wel enkele boomkikkers tegen het lijf, want ook voor hen wordt het nu eenvoudiger om tussen Vlaanderen en Nederland te 'hoppen'.


Nieuw houten vlonderpad

Via een houten vlonderpad van 56 meter lang kom je middenin het Zwin te staan.

Broedeiland

Op dit broedeiland kunnen vogels in alle rust en veiligheid een nestje bouwen. Meer zuidelijk komt er door de zwinuitbreiding een tweede groep broedeilanden bij.
Kluten


Zwartkopmeeuw

Visdief

Brug over zijarm Zwingeul

Over een zijarm van de verlengde zwingeul komt er een nieuwe brug van 30 meter lang. Bestemd voor wandelaars, maar evengoed voor de kudde runderen die meehelpen om het gebied te beheren.

Graafwerken in de geul

De Zwingeul wordt een pak breder en dieper, zo kan er drie keer meer zeewater het natuurgebied binnenstromen, iets waar slikken en schorren alleen maar wel bij varen!

Verbreden van de monding

De monding van Het Zwin is door de graafwerken dubbel zo breed geworden. Zo krijgt de zee weer meer speelruimte in Het Zwin.Met het getij mee

Eb en vloed zijn de hoofdrolspelers in het Zwin. De aannemer moet op de werf dus rekening houden met het wisselvallige karakter van de Noordzee.

Doorbraak Internationale dijk

Met het wegnemen van de internationale dijk wordt Het Zwin officieel 120 hectare groter. Een spectaculaire klus die in 2019 uitgevoerd wordt.Nieuw broedeiland

Vanaf 2019 zal je nog meer babyvogels kunnen spotten in het Zwin. Er komt nog eens 3,5 ha broedland bij.


Zwin Natuur Park

In dit eigentijds bezoekerscentrum met doe-tentoonstelling, het belevingsparcours in het park en het kijkcentrum kom je echt alles te weten over het Zwin. Zet je schrap voor een duizelingwekkende ontdekkingsreis vol verrassingen.

www.zwin.be


Infocentrum Zwin

Het Zwin ligt zowel in Vlaanderen als in Nederland. In het infocentrum in Cadzand vind je alle weetjes over zand. Het is de uitvalsbasis voor een bezoekje aan het Nederlandse gedeelte van het Zwin.

www.hetzeeuwselandschap.nl

 
 
x close