E-kiosk

Meld je voor een (pre)opname, raadpleging of bloedafname aan via een van de e-kiosken. Op het ticket vind je de route naar de juiste locatie. Heb je hulp nodig? Spreek gerust een vrijwilliger aan. Ook de medewerkers aan de infobalie helpen je graag verder.

Wachtpunt atrium

Kom je voor een consultatie in de polikliniek?
  • Op het ticket dat je aan de e-kiosk ontvangt, staat welke route je dient te volgen.
  • Kom je voor een (pre)opname of bloedname? Na aanmelding aan de e-kiosk kan je plaatsnemen in het wachtpunt atrium (tenzij de e-kiosk je naar een andere locatie verwijst).

Je volgnummer

Voor een bloedafname of een opname krijg je een volgnummer dat wordt geprojecteerd op de tv-schermen in het wachtpunt atrium vlakbij de infobalie. Op het tv-scherm kan je zien wanneer het aan jou is om naar de bloedafname of balie te gaan. Ook het nummer van de balie wordt daarbij geprojecteerd.

Balie

  • Zodra je volgnummer geprojecteerd wordt op het tv-scherm, ga je naar de betreffende balie.
  • Kom je voor een opname? Een medewerker zal de administratie in orde brengen en je je zorgbandje en patiëntenklevers overhandigen. Kom je voor een opname van maximaal 1 nacht, dan zal een verpleegkundige hier ook je medische gegevens en thuismedicatie bespreken. Bij een langere opname krijg je die toelichting op je kamer.
  • Je kan er ook voor kiezen om uiterlijk een week voor je ingreep langs te komen bij de preopnamebalie. De verpleegkundige zal er op dat moment voor zorgen dat je dossier al vóór de opname administratief en medisch volledig in orde is. In overleg met de anesthesist en rekening houdende met je medische voorgeschiedenis zullen er waar nodig bijkomende preoperatieve onderzoeken (bv. een bloedafname) voorgeschreven worden. Verder zetten de verpleegkundigen voor jou op dat moment alle praktische informatie nog eens op een rij (zoals het type ingreep, het verloop van de dag en de te volgen richtlijnen).

Bloedafname

Voor een bloedafname krijg je een volgnummer dat wordt geprojecteerd op de tv-schermen in het wachtpunt atrium vlakbij de infobalie. Wanneer het jouw beurt is, kan je je aanmelden aan de bloedafname.

Assurcard

Indien je hospitalisatieverzekering aangesloten is bij assurcard, kan je afhankelijk van je verzekering onder meer aangifte doen aan de assurcard-kiosk. Meer info: www.assurcard.be/nl/verzekeraars

Rustpunt

In het atrium (inkomhal) bevindt zich een rustpunt. Deze aparte ruimte is toegankelijk voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust. Het rustpunt verwijst naar geen enkele religie.

Parkeerautomaat

Je kan je parkeerticket valideren aan de parkeerautomaten in het atrium (inkomhal). Je kan hier ook betalen met bancontact. Verblijf je langere tijd in het ziekenhuis, dan kan je aan de parkeerautomaten de optie 'weekkaart' kiezen. Meer info over de tarieven vind je in je onthaalbrochure of op www.mariamiddelares.be

Onthaallounge dagziekenhuis

Je vindt de onthaallounge via gate A. Met de trap of lift ga je naar de eerste verdieping. Volg de richtingaanwijzers A102. Neem hier plaats in de wachtzaal en houd je verpleegdossier bij de hand. De onthaalmedewerker zal je aanspreken en je naar de kleedkamer begeleiden. Op dat moment kan de begeleider niet aanwezig blijven in de onthaallounge. Hij kan wachten in het restaurant/atrium of het ziekenhuis verlaten.

Je privacy

Indien gewenst kan je voor wat extra rust en privacy het gordijn gebruiken tussen jouw bed en dat van je medepatiënt.

Gedeelde badkamer

In een tweepersoonskamer deel je samen met je medepatiënt de badkamer. Hierin vind je een opbergvakje. Vakje nummer 1 is voor de patiënt dichtstbij de deur, vakje nummer 2 voor de patiënt aan de venster.

Magnetisch bord

In elke kamer is een magnetisch bord voorzien waar je persoonlijke zaken kan ophangen.

Broodbuffetwagen

Voor het ontbijt en het avondmaal komen we bij je langs met een broodbuffetwagen. Je kunt op dat moment zelf je maaltijd naar keuze samenstellen. Er is een ruim aanbod met verschillende producten. Heeft de arts een dieetvoorschrift voor je opgesteld? Dan kan je kiezen uit een gewijzigd aanbod in de broodbuffetwagen. Onze medewerkers zullen je hiervan op de hoogte brengen.

Opbergruimte

Voor elke patiënt is een opbergkast voorzien. Kast nummer 1 is voor de patiënt dichtstbij de deur, kast nummer 2 voor de patiënt aan de venster.

Koelkast

In je persoonlijke koelkast kan je indien gewenst wat drank koel zetten. Het is niet de bedoeling om hierin voedingswaren te bewaren.

Handset

Met de handset aan je bed kan je niet alleen de verpleegkundigen oproepen, maar ook radio, tv, telefoon, verlichting en zonnewering bedienen. Meer uitleg vind je in de handleiding aan het magnetisch bord.

Zetel

Deze zetel kan je in zitstand gebruiken of achteruit kantelen. Mocht je de zetel verplaatsen, is het best om de rem opnieuw op te zetten. Zo vermijd je een valpartij.

Voorbereidingsruimte

In de voorbereidingsruimte bereiden de verpleegkundigen je verder voor op de operatie. Het infuus wordt geplaatst, je ontvangt de benodigde medicatie. Eventueel wordt een zenuwblok geplaatst.

Gedeeltelijke verdoving of zenuwblok

Door de inspuiting van een verdovend product rond de zenuwbundels die een bepaald lichaamsgebied bezenuwen, wordt hun werking tijdelijk uitgeschakeld. Doordat er geen pijnprikkels meer naar je hersenen vertrekken, zal je geen pijn meer ervaren. Een vaak gebruikte term hiervoor is het 'zenuwblok'. Voor sommige zenuwblokkades zal de anesthesist dit echografietoestel gebruiken.

Operatiekleding

Wanneer je voor een dagopname of kortverblijf komt, krijg je in de voorbereiding van de operatie een badjas, operatiehemd en antislipkousen. Wanneer je voor langere tijd opgenomen wordt, bezorgen de verpleegkundigen op de afdeling je ter voorbereiding van de operatie een operatiehemd en indien nodig antislipkousen.

Zakje voor persoonlijke spullen

Kom je voor een dagopname? Dan kan je gebruikmaken van een herbruikbare kledingtas om al je kleren in weg te stoppen en beschik je tevens over een klein zakje waarin je je persoonlijke spullen (bv. hoorapparaat, bril, gsm) kan wegbergen. Dit zakje neem je mee naar de voorbereidingsruimte van het operatiekwartier omdat daar je persoonlijke bezittingen worden weggeborgen.

Operatietafel

In de voorbereidingsruimte neem je plaats op de operatietafel. Nadat je klaargemaakt bent voor de operatie, zal de verpleegkundige je naar de operatiezaal brengen.

Je privacy

Tussen iedere patiënt staat een privacyscherm. Dit zorgt voor een visuele afscheiding.

Urgentiekar

Dichtbij de verschillende operatiezalen vind je blauwe urgentiekarren, waarin het nodige materiaal zit, voor mocht er een dringende tussenkomst nodig zijn.

Pediatrische kar

In deze gele karren zit het materiaal verzameld dat specifiek gebruikt wordt voor de zorgen aan de jongste patiëntjes.

Anesthesietoestel

Via het anesthesietoestel worden de verdovende gassen en kunstmatige beademing toegediend.

Instrumententafel

Voor de ingreep worden de operatiesets, bestaande uit onder meer steriele instrumenten, op de instrumententafels geplaatst.

Coagulatietoestel

Dit is een veelgebruikt toestel waarmee op een eenvoudige manier bloedvaten toegeschroeid worden.

Infuushouder

Een infuus wordt gebruikt als toegangsweg voor medicatie, zowel voor als tijdens en na je ingreep.

Anesthesie-medicatiekar

Tijdens de ingreep zal de anesthesist je onder meer verdovende en pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn tijdens de ingreep, zijn aanwezig in deze anesthesie-medicatiekar, zodat de ruimte zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Ingreepspecifieke kar

Alle mogelijke benodigdheden voor de ingreep worden hier klaargezet, zodat de operatiezaal tijdens de ingreep zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Patiëntverwarmtoestel

Tijdens de ingreep is het belangrijk de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij ingrepen die meer dan 2 uur duren, wordt het patiëntverwarmtoestel hiervoor standaard gebruikt.

Operatielamp

Tijdens de ingreep zorgen de specifiek daartoe ontworpen operatielampen om schaduwvrij in de operatiestreek te kunnen werken.

Draadboxen

Verschillende soorten hechtingsmateriaal zijn standaard in de operatiezaal aanwezig.

Monitor

Via monitoren worden belangrijke parameters zoals hartritme en bloeddruk voortdurend bewaakt.

Operatierobot

De operatierobot werkt bijzonder nauwkeurig en trillingsvrij. Op zijn vier armen worden instrumenten gemonteerd die de instructies van de chirurg aan het werkstation precies uitvoeren. De robotarmen zijn bijzonder wendbaar en vervangen als het ware de handen van de chirurg.

Anesthesietoestel

Via het anesthesietoestel worden de verdovende gassen en kunstmatige beademing toegediend.

Anesthesie-medicatiekar

Tijdens de ingreep zal de anesthesist je onder meer verdovende en pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn tijdens de ingreep, zijn aanwezig in deze anesthesie-medicatiekar, zodat de ruimte zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Ingreepspecifieke kar

Alle mogelijke benodigdheden voor de ingreep worden hier klaargezet, zodat de operatiezaal tijdens de ingreep zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Patiëntverwarmtoestel

Tijdens de ingreep is het belangrijk de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij ingrepen die meer dan 2 uur duren, wordt het patiëntverwarmtoestel hiervoor standaard gebruikt.

Schouder- en armsteun

Opdat je zo comfortabel en natuurlijk mogelijk zou liggen tijdens de ingreep, kunnen we verschillende hulpmiddelen aan de tafel bevestigen, zoals de schouder- en armsteunen.

Robotvideotoren

Op het grote scherm worden de beelden geprojecteerd die de chirurg ziet aan de bedieningsconsole, zodat elk lid van het operatieteam de ingreep mee in detail kan volgen.

Coagulatietoestel

Dit is een veelgebruikt toestel waarmee op een eenvoudige manier bloedvaten toegeschroeid worden.

Bedieningsconsole

Vanop dit werkstation stuurt de chirurg met joysticks de armen van de robot aan. Deze zijn heel wendbaar en voeren de opdrachten van de chirurg met de grootste precisie uit.

Bedieningspaneel

Met het bedieningspaneel kan de arts tijdens het onderzoek een aantal instellingen van het Biplane-toestel wijzigen.

Contrastpomp

Terwijl de beelden gemaakt worden, kan de arts met de contrastpomp gecontroleerd contrast in de bloedbaan inspuiten om zo een duidelijk beeld te hebben op bv. bepaalde bloedvaten.

Biplane-platform voor beeldvorming en interventies

Deze operatiezaal is voorzien van hoogtechnologische medische beeldvorming, die toelaat om de (slag)aders in kaart te brengen en instrumenten via bloedvaten of de huid naar de juiste plaats te brengen voor een minimaal invasieve ingreep. Het zogeheten biplane-platform kan gebruikt worden voor diagnose én behandeling. Het toestel bestaat uit twee C-vormige armen: één vanop de grond en een deel vastgehecht aan het plafond. Beide armen kunnen helemaal rondom jou draaien en bestaan uit een röntgenbuis met detector waarmee de beelden gemaakt worden. Door beide armen gelijktijdig projecties te laten maken, wordt een beter 3D-inzicht verworven. In elke arm vind je een lichtgeel stuk dat dichterbij geplaatst kan worden voor scherpere beelden. Verschillende beeldvormingstechnieken (fluoroscopie, fluorografie, cone-beam CT) kunnen worden gebruikt.

Anesthesie-medicatiekar

Tijdens de ingreep zal de anesthesist je onder meer verdovende en pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn tijdens de ingreep, zijn aanwezig in deze anesthesie-medicatiekar, zodat de ruimte zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Anesthesietoestel

Via het anesthesietoestel worden de verdovende gassen en kunstmatige beademing toegediend.

Ingreepspecifieke kar

Alle mogelijke benodigdheden voor de ingreep worden hier klaargezet, zodat de operatiezaal tijdens de ingreep zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Beeldscherm

Op het scherm worden de beelden afgebeeld, gemaakt door het biplane-platform.

Cell saver

De cell saver is een apparaat dat ervoor zorgt dat het bloed dat je tijdens een operatie verliest, gefilterd teruggegeven wordt. Dankzij dit toestel is het aantal bloedtransfusies de voorbije jaren sterk kunnen dalen.

Hart-longmachine

De hart-longmachine neemt tijdens de meeste hartoperaties de functie van het hart en de longen over. Ze voorziet de organen (zoals hersenen, nieren en lever) van de levensnoodzakelijke zuurstof en zorgt voor de bloedcirculatie.

Anesthesie-medicatiekar

Tijdens de ingreep zal de anesthesist je onder meer verdovende en pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn tijdens de ingreep, zijn aanwezig in deze anesthesie-medicatiekar, zodat de ruimte zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Operatielamp

Tijdens de ingreep zorgen de specifiek daartoe ontworpen operatielampen om schaduwvrij in de operatiestreek te kunnen werken.

Ingreepspecifieke kar

Alle mogelijke benodigdheden voor de ingreep worden hier klaargezet, zodat de operatiezaal tijdens de ingreep zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Patiëntverwarmtoestel

Tijdens de ingreep is het belangrijk de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij ingrepen die meer dan 2 uur duren, wordt het patiëntverwarmtoestel hiervoor standaard gebruikt.

Anesthesie-medicatiekar

Tijdens de ingreep zal de anesthesist je onder meer verdovende en pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn tijdens de ingreep, zijn aanwezig in deze anesthesie-medicatiekar, zodat de ruimte zo weinig mogelijk verlaten hoeft te worden.

Cardiaal echografietoestel

Bij hartoperaties staat een cardiaal echografietoestel ter beschikking, waarmee tijdens de operatie onder meer de hartkamers, de hartspier en de hartkleppen in beeld kunnen gebracht worden.

Monitor

Via monitoren worden belangrijke parameters zoals hartritme en bloeddruk voortdurend bewaakt.

Defibrillator

De defibrillator is permanent beschikbaar om zo nodig het hartritme te herstellen.

Infuuspompen

Via computergestuurde pompen wordt de nodige medicatie toegediend tijdens de operatie.

Cerebrale zuurstofmonitor

Via dit toestel hebben de artsen een permanent zicht op de zuurstofvoorziening ter hoogte van de hersenen.

Hartdebietmeter

Door deze monitor aan te sluiten op een speciale katheter in het hart, krijgen de artsen informatie over de pompfunctie (aantal liter per minuut) van het hart.

Broedstoof

Om te vermijden dat de patiënt afkoelt, is het belangrijk om aan de lichaamstemperatuur aangepaste vloeistoffen te kunnen gebruiken tijdens de operatie.

Lichtbron

Op dit toestel sluit de chirurg zijn hoofdlamp aan.

Ontwaakzaal volwassenen

Na de operatie word je naar de ontwaakzaal gebracht, een aparte ruimte vlakbij de operatiezaal. Je verlaat de ontwaakzaal zodra je daartoe in staat bent.

Elektronisch patiëntendossier

Aan je bed staat een computer waarmee je arts of verpleegkundige wanneer nodig je medisch dossier kan raadplegen.

Aspiratietoestel

Met het aspiratietoestel kan bv. speeksel of wondvocht weggezogen worden.

Zuurstoftoedieningssysteem

Heel frequent heeft de patiënt baat bij wat extra zuurstof na de ingreep.

Noodoproepsysteem

Overal in het ziekenhuis werken we met hetzelfde type alarmknop.

Je privacy

Deze schermen waarborgen je privacy bij het wakker worden.

Medicatiekar

Tijdens je verblijf op de recovery zal de verpleegkundige je onder meer pijnstillende medicatie toedienen. Alle producten die nodig kunnen zijn, zijn aanwezig in deze blauwe medicatiekar.

Ontwaakzaal kinderen

Tijdens de ingreep van je kind mag je wachten in de wachtruimte van de recovery. Na de operatie gaat je kind naar een ontwaakzaal op maat van kinderen, voorzien van de herkenbare dierenfiguurtjes die ook op de dienst pediatrie terugkomen. Zodra een kind op de ontwaakzaal wakker is geworden, kan één ouder of voogd bij het kind komen. Een verpleegkundige zal je ophalen uit de wachtzaal.

Kinderbed

De jongste kinderen worden wakker in een kleurig kinderbedje op maat.

Elektronisch patiëntendossier

Aan het bed staat een computer waarmee je arts of verpleegkundige wanneer nodig je medisch dossier kan raadplegen.

Monitor

Via monitoren worden belangrijke parameters zoals hartritme en bloeddruk voortdurend bewaakt.

Zuurstoftoedieningssysteem

Als je kindje na de ingreep nog extra zuurstof nodig heeft, zal het deze via een zuurstofmasker toegediend krijgen.

Aspiratietoestel

Met het aspiratietoestel kan bv. speeksel of wondvocht weggezogen worden.

Stoel voor begeleider

Als ouder of begeleider mag je vanaf dat je kindje wakker is, bij hem of haar blijven.

Je privacy

Tussen het bedje van je kind en dat van een medepatiënt staat een privacyscherm. De speelse figuurtjes trachten het kindje op te vrolijken wanneer het wakker wordt.

Urgentiemateriaal kinderen

In de gele, blauwe en rode zak zit specifiek materiaal voor kinderen voor mocht een dringende tussenkomst nodig zijn.

Animatiedoos

Onze verpleegkundigen doen hun uiterste best om de heel jonge patiënten bij het ontwaken gerust te stellen. Daarvoor maken ze onder meer gebruik van de animatiedoos met ballonnen.

Broodbuffetwagen

Voor het ontbijt en het avondmaal komen we bij je langs met een broodbuffetwagen. Je kunt op dat moment zelf je maaltijd naar keuze samenstellen. Er is een ruim aanbod met verschillende producten. Heeft de arts een dieetvoorschrift voor je opgesteld? Dan kan je kiezen uit een gewijzigd aanbod in de broodbuffetwagen. Onze medewerkers zullen je hiervan op de hoogte brengen.

Douche

In je individuele badkamer vind je toilet, wastafel en douche. Als je een douche wenst te nemen, kan je een nieuw douchegordijn vragen aan de verpleegkundige. Heb je een dringend probleem wanneer je onder de douche staat, dan kan je gebruikmaken van het rode touw.

Handset

Met de handset aan je bed kan je niet alleen de verpleegkundigen oproepen, maar ook radio, tv, telefoon, verlichting en zonnewering bedienen. Meer uitleg vind je in de handleiding aan het magnetisch bord.

Reanimatieknop

Deze knop is uitsluitend bedoeld voor ziekenhuismedewerkers.

Magnetisch bord

In elke kamer is een magnetisch bord voorzien waar je persoonlijke zaken kan ophangen.

Koelkast

In je persoonlijke koelkast kan je indien gewenst wat drank koel zetten. Het is niet de bedoeling om hierin voedingswaren te bewaren.

Zetel

Deze zetel kan je in zitstand gebruiken of achteruit kantelen. Mocht je de zetel verplaatsen, is het best om de rem opnieuw op te zetten. Zo vermijd je een valpartij.
 
 
 

Welkom in AZ Maria Middelares

Ontdek het ziekenhuis virtueel als bezoeker of kies voor een specifieke bestemming.

Bezoeker
Patiënt
Ontdek het ziekenhuis
Bevalling
Operatie
Spoed
Welkom in de virtuele tour:
Bevalling
Gebruik om je naar een volgende locatie te begeven,
voor bijkomende informatie,
of om snel te navigeren tussen locaties.
Kijk rond door te slepen.
Start
Ingang ziekenhuis
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Ingang spoed
Bezoeker
Bezoeker
Locaties
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
Bezoeker
x close