360 uitschakelen

Kasteel van Ingelmunster


Kasteel van Ingelmunster

Poppr 360 Play Icon
Klik of tap om te activeren

Kasteel van Ingelmunster

Het kasteel van Ingelmunster, een dorpje in West-Vlaanderen, bevindt zich in het park op de hoek van de Stationsstraat en het marktplein.

In de zevende eeuw liet (de later Heilig verklaarde) Amandus een klooster bouwen in Ingelmunster. Omstreeks 1075 liet Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, een versterkte burcht bouwen bij de Mandel. Er werd gretig gebruikgemaakt van de ruïnes van het klooster. De gunstige ligging van de burcht bij de Mandel en op de verbindingsweg Kortrijk-Brugge speelden een grote rol bij het kiezen van de plaats van het kasteel. Deze plaats werd weleens de sleutel van Vlaanderen genoemd door het belang van de ligging.

Het kasteel kwam in handen van verschillende families: de families De Rhodes en Van Gistel (1000-1384), de families Bourgondi en Van Kleef (1384-1583), de families Plotho (1583-1825) en de familie de Montblanc (1825-1986).

In 1297 verbleef Filips de Schone, koning van Frankrijk, in het kasteel. Hij was op weg naar Brugge om te onderhandelen met de Bruggelingen. In 1580 werd het kasteel door de Spaanse overheerser bezet. Ondertussen was de burcht al meerdere malen verbouwd tot het luxueuze landgoed dat er nu nog altijd staat.

De rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck kocht het kasteel in 1986. Het werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ook het bijhorende kasteeldomein werd vrij toegankelijk.

Brouwerij Van Honsebrouck startte in 1989 met het brouwen van het bekende Kasteelbier, dat zijn naam dankt aan het kasteel van Ingelmunster. Het kasteel staat zowel op het etiket als op de kroonkurk afgebeeld.

Sinds 2012 heeft de familie Van Honsebrouck besloten om het kasteelpark ontoegankelijk te maken voor het publiek wegens grote verbouwingswerken. Deze werken duurden tot juni 2015.

Sinds de plechtige heropening op 17 juni 2015 kan men het Kasteel huren als feestzaal voor huwelijken, feesten en bedrijfsevents.

 

Poppr bouwde een virtuele tour om het kasteel glorieus weer te geven en een aantal verschillende configuratiemogelijkheden te tonen.

Ontdek hoe VR, AR, 360 en 3D jouw project kunnen helpen!

We're always happy to have a brainstorm and show relevant cases,
or host an introduction workshop for your company.