Geschreven door Poppr Editor op 14 april 2016 · 2 min read

Wereldprimeur: eerste operatie ter wereld in Virtual Reality

Dr Shafi Ahmed voert op donderdag 14 april de eerste live operatie wereldwijd in Virtual Reality uit. De hoop bestaat dat dergelijke initiatieven gezondheidszorg toegankelijker maken en medische scholing makkelijker maken.

virtual reality operatie 360 video

Vandaag, donderdag, zal Shadi Ahmed zich over een 70jarige patiënt met darmkanker buigen om een delicate operatie te beginnen. Dergelijke operaties heeft hij al vaak uitgevoerd, maar vandaag is de eerste keer dat de wereld over zijn schouders zal meekijken in virtual reality.

De operatie staat geplant om 13h Belgische tijd en zal enkele uren in beslag nemen. De operatie zal live gestreamed worden in 360 graden video. Zo kunnen studenten geneeskunde, kandidaat chirurgen, maar ook het grote publiek, in virtual reality de dokter volgen. 

Als kankerspecialist gelooft dr Ahmed dat dergelijke operaties in virtual reality de training van chirurgen makkelijker en toegankelijker maken. Niet enkel worden de internetverbindingen steeds sneller, maar ook smartphones worden steeds goedkoper en het enige wat je theoretisch gezien nodig hebt om virtual reality te bekijken is een paar virtual realitybrillen. Die heb je al vanaf 5 euro per stuk (Google Cardboard). Studenten sparen zo dure studiereizen uit, wat enorm kosteneffectief is.

De operatie zelf wordt gefilmd met twee 360 graden cameras en enkele lenzen die rond de operatietafel staan opgesteld.

De operatie zelf kan bekeken worden met de ‘VR in OR app (gratis te downloaden in de Apple Store of Google Play Store). Wie geen virtual reality headset heeft kan de video live online bekijken.

Videos van operaties online bekijken bestaat al jaren, maar Dr Ahmed gelooft dat virtual reality meer is dan enkel een gimmick. Volgens hem brengt de technologie een waardevolle nieuwe bijdrage aan scholing, omdat de kijker niet enkel de chirurg kan volgen, maar ook wat de andere leden van het operatieteam terzelfdertijd doen. Er zal lawaai zijn en veel activiteit, wat een zeer immersieve ervaring zal geven.


Ontdek hoe VR, AR, 360 en 3D jouw project kunnen helpen!

We're always happy to have a brainstorm and show relevant cases,
or host an introduction workshop for your company.

Nieuws en inspiratie over Virtual Tours, Virtual Reality, Augmented Reality en meer, recht in je inbox!