Geschreven door Poppr Editor op 20 april 2016 · 5 min read

Immo en Projectontwikkeling in Virtual Reality zorgen voor snellere verkoop

Immo in virtual reality is hot en doet panden effectief sneller verkopen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de immo en projectontwikkelingssector deze nieuwe technologie omarmt.

Hieronder vind je alle mogelijkheden voor immo en projectontwikkeling. Telkens geïllustreerd met concrete virtual tour toepassingen die Poppr realiseerde voor de immosector en projectontwikkeling. 

Google-Cardboard-voor-Virtual-Reality-Immo

Een gemiddelde koper doet er 8 maanden over om een huis te zoeken en bezoekt gemiddeld 10 panden. Dit brengt enorm veel heen-en-weer geloop met zich mee.

De koper moet telkens een afspraak maken, zich vrij maken, zich verplaatsen en het pand bezoeken. En immo’s dienen telkens veel tijd te besteden aan het bezoeken van panden met potentiële kopers of huurders.

Meestal komen bezoekers dan nog tot de conclusie dat het pand toch niet was zoals ze zich voorstelden en is er tijd verloren.

Projectontwikkelaars kampen met een nog groter probleem: mensen kunnen zich zelden iets voorstellen bij een plan. Verkopen op plan is nog een pak moeilijker.

Maar voor zowel immo, projectontwikkelaars als potentiële kopers bestaat er nu een prachtige oplossing: Virtual Reality.

Virtual Reality is een enorm breed begrip. Wikipedia omschrijft virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels Virtual Reality, afgekort VR) als ‘de simulatie van een omgeving via een computer om de gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring’.

Eenvoudig gesteld bezoekt de bezoeker een nagebootste werkelijkheid (360 tours voor immo’s) of een gesimuleerde werkelijkheid (3D tours voor projectontwikkelaars).

Immo: 360 virtuele bezoeken van bestaande panden

Voor immo volstaat meestal een 360 graden rondleiding. Met deze speciale soort van fotografie wordt een pand in enorm hoge kwaliteit opgenomen en gevirtualiseerd voor weergave op desktop, tablets en smartphones.

Potentiële kopers of huurders kunnen panden zo virtueel bezoeken. Dit heeft enorm veel voordelen voor zowel immo als bezoekers. Kopers kunnen veel meer panden bezoeken. Immo’s moeten veel minder bezoeken organiseren. En beide partijen maken pas een afspraak voor het bezichtigen van een pand als er zeer concrete interesse is. Een 360 virtuele tour geeft ook vertrouwen aan de koper. Men kan het pand immers op zijn eigen tempo bekijken wat meer rust en comfort geeft bij het bezoeken van een pand.

Naast de 360 graden fotografie kunnen er nog tal van opties in 360 tours voor immo geprogrammeerd worden. Populaire opties zijn een kompas (die aangeeft waar de zon op- en ondergaat in een pand, een slideshow met foto’s, een gyroscoop waarmee je op mobiele apparaten je tour automatisch kan doen draaien…).

Hieronder vind je enkele voorbeelden van gevirtualiseerde panden.

360 graden rondleiding van een villa: (klik op de foto om de rondleiding te starten)

Immo-Virtual-Reality-360-tour-Villa-Huis-pand-immobilien

360 graden tour van een appartement:

Immo-Virtual-Reality-360-Appartement

Projectontwikkeling: 3D virtuele bezoeken van nog te bouwen panden

Projectontwikkelaars en hun klanten hebben nood aan een andere benadering. Hier is de perfecte oplossing een ‘mix’ van 3D visuals en 360.

Concreet wordt er op basis van de architectenplannen 3D modellen en een 3D interieur getekend. Eens deze klaar zijn wordt de omgeving in 360 fotografie opgenomen en worden de 3D en 360 graden beelden ‘versmolten’ en geprogrammeerd tot één geheel.

Zo kunnen toekomstige kopers al virtueel door hun toekomstige woning lopen. 3D visuals zijn natuurlijk een heel andere beleving dan op plan. Projecten in 3D en met 3D interieur verkopen dan ook veel sneller als projecten op plan of projecten in ‘gewone’ renders.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van dergelijke mix tussen 3D en 360.

3D / 360 virtuele rondleiding van een nieuwbouwproject: (klik op de refreshbutton midden bovenaan de tour om het huidige perceel te bekijken)

360 3D VR virtuele tour voor projectontwikkeling

3D / 360 virtuele rondleiding van een nog te bouwen appartementsgebouw:

3D Tour voor Immo en Projectontwikkeling

Ook in deze 3D tours zijn werden verschillende opties geprogrammeerd, zoals het linker zijmenu (waar men snel alle panden en ruimtes overzichtelijk kan aanklikken), het kompas (wat weergeeft waar de zon op- en ondergaat, het Google Maps icon (met de ligging van het project) en een social share button (delen op Facebook, Twitter, LinkedIn en email)

VR (Virtual Reality) voor Immo en Projectontwikkeling

Om het helemaal impressionant te maken voor potentiële kopers kunnen zowel 360 tours als 3D tours geprogrammeerd worden voor Virtual Reality.

Concreet wordt een tour dan geprogrammeerd voor VR brillen als de Oculus Rift, Google Cardboard, Samsung Gear VR  of HTC Vive.

Voor de Zoo van Antwerpen bijvoorbeeld tekenden we in 3D uit hoe de toekomstige Zoo er na de grote bouwwerken zal uitzien. Zo kunnen bezoekers van de Zoo al virtueel door de nieuwe Zoo wandelen.

ZOOCulus-Rift-Oculus-Rift-Zoo-van-Antwerpen

En de reacties van de bezoekers op de nieuwe Zoo in Virtual Reality zie je in deze video:

Hoeveel kost een virtual reality bril?

De prijzen variëren erg:

Oculus Rift: de prijs komt op ongeveer 2000 euro per setup (700 euro voor de Oculus Rift Consumer version en ongeveer 1300 euro voor een custom made computer met zware grafische kaart).

HTC Vice: deze heeft ongeveer dezelfde prijs en setup als de Oculus

Samsung Gear VR: hiervoor heb je een Samsung Gear smartphone nodig (600 euro) en een Samsung Gear VR bril (100 euro). Samsung geeft recent de VR bril echter gratis bij een Samsung Gear smartphone.

Google Cardboard: slechts enkele euro’s en relatief goed van kwaliteit. Poppr laat deze op bestelling maken en volledig bedrukken in China voor ongeveer 5 euro per stuk (minimum oplage is 500 ex.). Hieronder zie je een Google Cardboard van een projectontwikkelaar die een Google Cardboard meegeeft aan potentiële kopers:

Google-Cardboard-voor-Virtual-Reality-Projectontwikkeling

Poppr werkt met de Google Cardboard V2.0, die uiterst eenvoudig en in slechts 2 seconden in elkaar gezet kan worden:

Google-Cardboard-manual

Vraag Poppr gratis advies of een vrijblijvende offerte

Heeft dit artikel je benieuwd gemaakt naar virtual reality toepassingen voor immobiliën of projectontwikkeling? Contacteer ons dan op hello@poppr.be, live chat of contactpagina om gratis advies te krijgen voor jouw immo of projectontwikkeling.

 

 

 


Ontdek hoe VR, AR, 360 en 3D jouw project kunnen helpen!

We're always happy to have a brainstorm and show relevant cases,
or host an introduction workshop for your company.

Nieuws en inspiratie over Virtual Tours, Virtual Reality, Augmented Reality en meer, recht in je inbox!