Virtual Reality laat je Salvador Dali’s wereld ontdekken op een manier die enkel de meester had toegestaan

Posted on

We denken dat Dalí stelde zich een echte plaats voorstelde en dit wilde uitdrukken in dit schilderij”, zegt Roger Baron. Hij verwijst naar Salvador Dalí’s schilderij Archeological Reminiscence of Angelus Millet’s uit 1935. 

Als eerbetoon aan dit schilderij lanceert het nieuwe The Dali-museum een fantasierijke virtual-reality ervaring “Dreams of Dalí”. Het is onderdeel van de nieuwe The Dalí-museum tentoonstelling genaamd Disney en Dalí: Architecten van de Verbeelding, die eind januari werd geopend.

Dreams of Dalí neemt de kijker mee in de surrealistische geest van de legendarische Salvador Dalí en brengt de landschappen in zijn schilderijen tot leven.

“Dalí noemde zijn schilderijen ‘droomfoto’s,’ een bewijs van zijn liefde voor de droomwereld”, zegt Hank Hine, de directeur van het nieuwe Dalí Museum.

dreams of dali 360 video

“Dreams of Dalí” is een eerbetoon aan de kunstenaar en geeft ons toegang tot zijn opmerkelijke verbeelding in een extatische manier.” Zo kan je naar andere bekende elementen van Dalí’s werk kijken zoals zijn vaak terugkerende olifanten, vogels en mieren. Ook de sound design van de video is zoveel mogelijk in overeenstemming met hoe het in Salvator Dali’s hoofd zou moeten hebben gezeten.

Screen-Shot-2016-01-26-at-11.37.46-AM.png

Het nieuwe Dalí-museum bevindt zich in St. Petersburg, Florida (US). Het beschikt over een immense collectie van 2000 werken en omvat bijna 100 olieverfschilderijen,  meer dan 100 aquarellen en tekeningen en 1.300 prenten, foto’s, sculpturen en kunstvoorwerpen. Als je niet naar Florida kan om dit boeiende werk te zien, is het ook mogelijk om het te ervaren met uw telefoon. De 360 video kan worden bekeken in virtual reality met eenvoudige VR gadgets zoals Google Cardboard, Oculus Rift of Samsung Gear VR. Met de online versie van de virtual reality ervaring kan je de 360 video bekijken op uw desktop, smartphone of tablet.

De creative director van het project legt uit: “We gebruikten de technologie van vandaag om een wereld te creëren over hoe deze in Dali’s hoofd moet hebben gezeten. Er was maanden onderzoek nodig om het scenario tot leven te brengen op een manier die fantasierijk is en zo dicht mogelijk aanleunt bij wat Dalí in zijn hoofd moet hebben gezien voordat hij begon aan dit schilderij”.

“Dreams of Dali” is een eerbetoon aan de legendarische en raadselachtig kunstenaar. Deze virtual reality ervaring opent deuren en brengt Dali’s droomwereld tot leven.

 

Reacties